Ψηφιακή διαφύλαξη και αναβίωση Ελληνικού Software

Από τις αρχές της δεκαετίας του 80 αρχίζει μαζι με την έλευση του Home computing  (δηλαδή την εμφάνιση του Η/Υ σε κάθε σπίτι) έχουμε ταυτόχρονα και την εμφάνιση των video games.  Βλεποντας αυτή την έξαρση των video games  στους Home micros, κανουν τα πρωτα τους δειλά βήματα κάποια ελληνικά gaming software houses. Έτσι δημιουργούνται στη χώρα μας κάποιες εταιρείες με μεράκι και όραμα να διεκδικήσουν και εκείνες ένα μικρό μερίδιο από την πίτα του 8bit -gaming.

Ενδεικτικές εταιρείες στο χώρο αυτό -για εμας που η μόνη μας ενημέρωση τότε ήταν ο «ειδικός τύπος» (Pixel, Micromad, Sprite κ.α) – ηταν η Acocsoft , η Cosmon Software, η PIM κ.α. Κάποιες από αυτές ασχολήθηκαν αποκλειστικά με το gaming (όπως η Αccocsoft) κάποιες με εφαρμογές και εκπαιδευτικά προγράμματα (όπως η PIM) και κάποιες άλλες και με τα δύο (όπως η Cosmon Software).

Θέλοντας λοιπον, να αποδώσω φόρο τιμής σ’αυτες τις Ελληνικές εταιρείες, ξεκινάω μια σειρά απο reviews τα οποία θα συνοδεύονται με το αντίστοιχο software σε ψηφιακή μορφή, ειτε για να λειτουργήσουν σε κάποιον emulator, είτε για μετατροπή ωστε να φορτώσουν στο ανάλογο μηχάνημα. Επιπλέον θα γίνεται σχετική αναφορά, λίγα πράγματα για την ιστορία του αντίστοιχου Software House καθως και τον προγραμματιστή.

Επίσης στην προσπάθειά μου αυτή, θελω να ευχαριστήσω όσους με βοήθησαν στο να συγκεντρώσω αυτά τα προγραμματα (μαζί με τα δικά μου) ωστε να ψηφιοποιηθούν και ν’αναβιώσουν. Με τυχαία σειρά λοιπόν, απο το Retrocomputers.gr ευχαριστώ τους :

Alex76gr

GTSS

Glaros

Ethaniel

Darth_Cotsos

JBsticks

 

COSMON SOFTWARE (COSMON ΕΠΕ)

 Στο πρώτο review, θα ασχοληθούμε με την εταιρεία Cosmon Software.


H Cosmon software, θυγατρική της COSMON Ε.Π.Ε., ειναι ενα ελληνικό software house που ξεκίνησε την πορεία του γύρω στα μέσα του 1985. Στις αρχές εφτιαχνε παιχνίδια και εμπορικές εφαρμογές για 8μπιτους υπολογιστές (Spectrum, Amstrad) και αργότερα προχώρησε στην ανάπτυξη προγραμμάτων για IBM PC συμβατούς. Σήμερα η KOSMON ltd (όπως ονομάζεται)αναπτύσει εφαρμογές για Call centers και παρέχει τηλεπικοινωνιακο εξοπλισμό σε επιχηρήσεις.

Το κυριότερο προτέρημα των εφαρμογών και των παιχνιδιών που ανέπτυξε τότε η COSMON ήταν οτι ο χρήστης είχε πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα. Δηλαδή όλα της τα προγράμματα ήταν «ΞΕΚΛΕΙΔΩΤΑ», κατι ιδιάιτερα λειτουργικό και επιμορφωτικό για μερικούς όπως εγώ που ασχολούμασταν με τον προγραμματισμό. 

Ενα άλλο χαρακτηριστικό της Cosmon ήταν η πολύ καλή ποιότητα κασσέτας που συνόδευε το εκάστοτε πρόγραμμα. Κασσέτες με μεταλικά καρουλάκια όπως και το διαφήμιζε άλλωστε.

Βασικός προγραμματιστής της, εκείνος δηλαδή που ανέπτυξε όλα τα παιχνίδια και προγράμματα στις πλατφόρμες των 8bit ήταν ο Γιώργος Ηλ. Αράπογλου. Σ'αυτο το σημείο, οφείλω λοιπόν να ευχαριστήσω την Cosmon Software και ιδιαιτέρως τον κ. Γιώργο Ηλ. Αράπογλου γιατί μέσα απο τα προγράμματα του μου δίδαξε κάποιες βασικές τεχνικές προγραμματισμού.

 

Γιώργος Ηλ. Αράπογλου (Cosmon Ε.Π.Ε.)

Πολύ συχνά βλέπαμε το όνομά του να φιγουράρει κάθε φορά που πατούσαμε την εντολή list στα προγράμματα της cosmon είτε στον Amstrad είτε στον  Spectrum. Ο Αράπογλου όμως δεν ήταν μόνο πργραμματιστής στην cosmon, αλλα ταυτόχρονα υπήρξε και αρχισυντάκτης στο περιοδικό του ειδικού τύπου MICROMAD όπου και εκεί συναντούσαμε πολλά απο τα προγράμματά του, άλλοτε εκπαιδευτικά...

και άλλοτε παιχνίδια...

Το όνομά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το περιοδικό Micromad γιατι εκτός απο Αρχισυντάκτης στα πρώτα τευχη του, στην πορεία υπήρξε Υπεύθυνός Παραγωγής και Διευθυντής Συνταξης του περιοδικού.

Ορισμένα απο τα προγαμματα που ανέπτυξε για λογαριασμό της Cosmon είναι :

  • Πρωθυπουργός της Ελλάδας
  • Ζωδια και Βιόρυθμοι
  • Μάθε τον  χαρακτήρα σου
  • Ναυμαχία
  • Ναυάγιο στην Σελήνη
  • Αντιμέτωποι με την Ραδιενέργεια
  • Προπό 1 και 2
  • Αρχείο 1 και 2
  • Τάβλι
  • Προϋπολογισμός Εσόδων-Εξόδων
  • Ημερολόγιο – Σημειωματάριο

Στο πρώτο μέρος της ψηφιακής διαφύλαξης και αναβίωσης του Ελληνικού Software θα ασχοληθώ μ’ενα παιχνίδι της εταιρείας που ειχε αρκετά μεγάλη επιτυχία...

 

 

 

Πρωθυπουργός της Ελλάδας (Amstrad)

 

Ακόμα και το εξώφυλλο του παιχνιδιού με τις καρικατούρες των τότε αρχηγών κομμάτων της δεκαετίας του 80, μας εκκεντρίζει την φαντασία για το τι πρόκειται ν'ακολουθήσει…

 

 

Το Πρωθυμουργός της Ελλάδας ειναι ενα text- stategy- παιχνίδι λογικής, πολιτικής και διπλωματίας όπως μαρτυρά ο τίτλος του ή ακόμα καλύτερα ενας εξομοιωτής Βουλής, οπου αναλαμβάνουμε τον ρόλο του Πρωθυπουργού της Χώρα μας. Ισως ο δημιουργός του εμπνεύστηκε την ιδέα από την τότε ατάκα «δεν με κάνουνε μια ημέρα πρωθυπουργό!»

 

Βρισκόμαστε λοιπόν σε μία περίοδο που η χώρα μας ευημερεί (ναι! Καλά μην φάτε...) Στην πραγματικότητα λοιπόν αναλαμβάνουμε τον ρόλο του Πρωθυπουργού της χώρας και σκοπός μας είναι μια σωστή δικυβέρνηση ωστε να εξαλείψουμε το χρέος και ν’άνεβάσουμε την δημοτικότητά μας. Στην πορεία της πολιτικής μας καριέρας θα συναντήσουμε τις γνωστές δυσκολίες, όπως την δυσπιστία της αντιπολίτευσης, εξωγενείς παράγοντες με πολέμους και άλλα εσωτερικά προβλήματα της χώρας.

Ας πάμε όμως να δούμε λίγο συνοπτικά το παιχνίδι.

Στην πρώτη οθόνη (μετά το σήμα της Cosmon) το παιχνίδι μας καλοσορίζει με τον τίτλο και μια Ελληνική σημαία σε ascii μορφή.

Ακολουθεί η τυπική διαδικασία καλοσορίσματος στο "Μεγαρο Μαξίμου" , οπου εδώ θα συναντήσουμε και την γνωστή πολιτική ατακα «..παραλάβατε χάος!!», και μας προτρέπει να ενημερωθουμε απο το υπουργείο οικονομικών για το ταμείο της Χώρας και απο την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (Κ.Υ.Π. γνωστή και ώς την Ελληνική CIA) για την δημοτικοτητά μας καθώς και των άλλων κομμάτων.

Ξεκινάμε λοιπόν μ’ενα ποσοστό Δημοτικότητας - Δύναμης 4% και σκοπός μας είναι να το ανεβάσουμε για να μπορέσουμε να έχουμε προοπτική και για την επόμενη τετραετία και να μην φάμε «μαυρο!». Εκτός όμως απο τα "πρωτοκλασάτα" κόμματα στο όλο παιχνίδι της εξουσίας συμμετέχουν οι Αμερικάνοι, οι Ρώσοι, η ίδια η ΚΥΠ κ.α. Απο αυτό και μόνο αντιλαμβανόμαστε πως η δημοτικότητα και η δύναμη μας ειναι συνάρτηση, όχι μόνο της εσωτερική πολιτικής, αλλα και της εξωτερικής πολιτικής που θ'ακολουθήσουμε καθως και το παιχνίδι των μυστικών υπηρεσιών..!

Το παιχνίδι έχει την φιλοσοφία των turns (γύρος), μόνο που μετά απο κάθε turn δεν περιμένουμε να παίξει κάποιος αντίπαλος αλλα γινεται ένας σύντομος απολογισμός της θητείας μας απο την ΚΥΠ, ωστε να ξέρουμε σε τι ποσοστό βίσκεται η δημοτικότητά και η δύναμή μας καθώς επίσης και σε τι επίπεδο βρίσκονται οι συμμαχίες μας.

Κάθε turn συνήθως ξεκινάει με μια παράκληση απο κάποιο κόμμα και καλούμαστε ν’αποφασίσουμε τι απόφαση θα πάρουμε συνυπολογίζοντας τα οικονομικά μας και τι επιπτώσεις (θετικές ή αρνητικές) θα έχει στην δημοτικότητά μας και κατα πόσο επηρεάζει τους υπολοίπους (και επιπλέον τις συμμαχίες μας!) .

Εκτός όμως απο την καθημερινότητα (αποφάσεις και νομοσχέδια) καλλούμαστε ν’αντιμετωπίσουμε τρομοκρατικές επιθέσεις και πολέμους απο τους γειτονές μας Τούρκους.

Ακόμα όμως και άν γλιτώσουμε απο τους παραπάνω, πέφτουμε στα "δόντια" της αντιπολίτευσης η οποία καταθέτει πρότασεις μομφής για "ψύλλου πήδημα". Αν απορριφθεί, συνεχίζουμε πρωθυπουργική μας καριέρα, αν όμως γίνει αποδεχτή , είτε πάμε σε εκλογές , ειτέ κυρήσουν την κυβέρνησή μας έκπτωτη, οπου είναι ισοδύναμο  με «Game Over” και γινεται απολογισμός της κυβερνητικής μας πορείας

Το Πρωθυπουργός της Ελλάδος, μπορώ να παραδεχτώ, πως έχει αντοχή στον χρόνο ακόμα και σήμερα ενώ δεν με καθήλωσε με γοητευτικά γραφικά και άλλα εφε. Παρόλ’αυτα ειναι το παιχνίδι που ακόμα και μετά το 1o game over, θα παίξεις... και θα ξαναπαίξεις...μεχρι να το λιώσεις....γιατι πολύ απλά, αναλαμβάνεις να καθήσεις στην καρέκλα του πρωθυπουργού με ότι ευθύνες και αποφάσεις συνεπάγεται αυτό.

Προσωπικά πιστεύω πως άξιζε τα λεφτά του μέχρι την τελευταια δραχμή! Γι’αυτο βάλτε ένα μπλέιζερ κουστούμι ,καθήστε καρεκλα του γραφείου, μπροστά απο τον υπολογιστή σας και η συνεχεια επι της οθόνης...

 

Για το Download...

Το παιχνίδι είναι σε μορφή DSK, για να το κατεβάσετε, κάντε δεξί κλικ πάνω στο αρχείο prothypo.txt και πατήστε save target as. Μόλις κατέβει μετονομάστε το σε prothypo.dsk και είναι έτοιμο να παίξει σ'οποιονδηποτε Amstrad emulator ή να μετατραπεί σε δισκέττα με το πρόγραμμα CPCDiskXP.
prothypo.txt (194816)